Nationale Herdenking

4 mei samen herdenken

Vanwege de maatregelen tegen het Corona-virus gaan de herdenkingen op 4 mei niet door. In ieder geval niet zoals we gewend zijn. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft een manier bedacht om het gezamenlijk herdenken toch vorm te geven. Zij roepen dan ook elke muzikant op om op 4 mei om 19:58 en 30 seconden precies, het Taptoe-signaal te spelen.

Historie

Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door trompet of hoorn, die de twee minuten stilte inluidt tijdens de dodenherdenking. Het commando ‘Tap toe!’ (‘Sluit de biertap!’) werd vroeger in kazernes gebruikt om duidelijk te maken dat de dag voorbij was en wordt vermoedelijk al sinds begin 17e eeuw geblazen. Het Taptoe-signaal lijkt op het Britse signaal ‘Last Post’ maar is niet hetzelfde. Dat ze op elkaar lijken komt omdat het signaal “Last Post” is ontstaan vanuit het Taptoe-signaal. Dankzij de aanwezigheid van de geallieerde militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog is de ‘Last Post‘ ook in Nederland bekend geraakt.

Speel mee op 4 mei 2020

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt geoefende bespelers van blaasinstrumenten uit om tijdens de Nationale Herdenking het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. Het basis tempo van het signaal is 120. Het begin en het einde van het signaal worden echter in een langzamer tempo gespeeld. Bekijk en luister hieronder hoe solo-trompettist Jeroen Schippers van de Marinierskapel het signaal speelt. Het Nationaal Comité adviseert alle blazers om exact om 19:58 uur en 30 seconden te beginnen. Daarna volgen de twee minuten stilte.

Renswoude (en omstreken)

Natuurlijk kunnen we in Renswoude niet achterblijven. Ons Genoegen roept alle muzikanten op om mee te spelen tijdens de Nationale Herdenking.  De muziek van signaal-taptoe staat hieronder, in verschillende toonsoorten voor verschillende instrumenten.

Een voorbeeld hoe de Taptoe gespeeld moet worden vind je op Youtube.

Toonsoort Bes
Trompet, klarinet, cornet, bugel, sopraansax
Taptoe-signaal in Bes

Toonsoort Bes in bassleutel
Besbas, bariton
Taptoe-signaal in Bes (bas-sleutel)

Toonsoort C
Dwarsfluit, Piccolo, hobo, basklarinet, viool, gitaar, piano
Taptoe-signaal in C

Toonsoort C in bassleutel
Trombone, fagot
Taptoe-signaal in C (bas-sleutel)

Toonsoort F
Hoorn, althobo
Taptoe-signaal in F

Toonsoort Es
Kleine- of Esklarinet, altsax, baritonsax
Taptoe-signaal in Es