David Mooij muzikaal actief in Duitsland

Saxofonist en voormalig lid David Mooij deed onlangs mee aan een concert in Duitsland. Hoe hij daar terecht is gekomen en wat hij daar doet? David vertelt.

“Ik speelde tot 2016 bij Ons Genoegen, maar vanwege mijn studie moest ik helaas stoppen.” Ondanks zijn vertrek bleef David muzikaal actief, zo deed hij onlangs mee aan een concert van het Collegium Muwicum. “Dat is een symfonieorkest van het Instituut voor Muziekwetenschap van de Ludwig-Maximilians-Universität in München. Daar studeer ik nu namelijk Germanistiek.”

Anders

In het begin moest David even wennen aan het orkest. “Ons Genoegen is een harmonieorkest, maar het Collegium Muwicum een symfonieorkest. Sommige dingen gaan net even anders. En hoewel ik Germanistiek studeer en de taal dus geen probleem was, kende ik de Duitse muziekterminologie nog niet. Sommige noten hebben hier bijvoorbeeld andere namen. Gelukkig leerde ik dat allemaal snel, waardoor ik leuk kon meespelen.”

Concert

Eind juni deed David mee aan een concert. Dat concert vond plaats in de concertzaal van de universiteit, de Große Aula. Op het programma stond onder andere ‘Rhapsody in Blue’ van George Gershwin. “Ik speelde de eerste partij. Dat was erg leuk om te spelen, omdat er meerdere solostukken in zaten.” Aan het concert deden ook twee koren mee. “Het ene koor was onderdeel van het Collegium Muwicum en daarmee dus ook van de universiteit. Het andere koor was het Oriel College Chapel Choir van de universiteit van Oxford. Samen met deze twee koren sloten we het concert af met de finale uit de operette ‘Candide’ van Leonard Bernstein.

“Het ging heel goed en het publiek was erg enthousiast”, vertelt David enthousiast. “Ik heb altijd al eens in een symfonieorkest willen spelen en als je dan met zulke goede muzikanten zulke gave muziek mag spelen in zo’n mooie zaal, is dat een fantastische ervaring.”