repetitie

Muzieklessen en repetities weer gestart

Harmonievereniging Ons Genoegen is het nieuwe seizoen begonnen en heeft de orkestrepetities en muzieklessen weer opgestart. “En iedereen die wil meespelen of een instrument wil leren bespelen, is welkom!”, aldus voorzitter Pauline Dirven.

Muzieklessen op basisscholen

De komende weken geeft Ons Genoegen ook weer muzieklessen in de groepen vier van basisscholen De Borgwal en De Stifthorst. De lessen worden gegeven door Kirsten Versteeg, een ervaren muzikant en docent bij Ons Genoegen. “Tijdens deze lessen maken de kinderen spelenderwijs kennis met de vereniging, verschillende muziekinstrumenten en het plezier dat muziek maken met zich meebrengt. Ook maken de leerlingen een eigen videoclip.” Op vrijdag 7 oktober wordt het project afgesloten met diverse muziekworkshops in ’t Podium. Ook de muzikanten uit het leerlingenorkest van Ons Genoegen laten dan horen wat ze kunnen.” Het programma start om 18.30 uur en duurt tot 20.00 uur. Kirsten: “Ook kinderen die niet mee hebben gedaan aan de lessen, maar wel mee willen doen aan de workshops, zijn welkom.”

Die scholenbezoeken richten zich vooral op de jonge kinderen, maar Ons Genoegen heeft ervaren docenten en muzieklessen zijn er voor alle leeftijden. “Iedereen die een instrument wil leren bespelen, kan bij Ons Genoegen terecht”, vertelt Pauline. “En ook mensen die vroeger een instrument bespeelden en weer opnieuw willen starten, zijn van harte welkom.”

18 november try-out concert

Het harmonieorkest van de vereniging bereidt zich de komende maanden voor op het concertconcours. “Ons Genoegen doet op 26 november mee aan een concours in theater Hanzehof in Zutphen”, vertelt Pauline. “Daar speelt het orkest voor een professionele jury van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie, de KNMO. Speciaal voor inwoners van Renswoude en andere belangstellenden geeft de vereniging daarom op vrijdag 18 november een try-out concert.”

Aanmelden

Belangstellenden die een instrument willen leren spelen of hun oude hobby weer willen oppakken, kunnen contact opnemen via secretaris@onsgenoegen.org. Of loop op een woensdagavond rond 19.00 of 20.45 uur binnen in ’t Podium aan de Nijborg 2 in Renswoude, wanneer het harmonieorkest repeteert. Kijk op www.onsgenoegen.org voor meer informatie.

Geslaagd examen

Leerlingen geslaagd voor examen

Vijf leerlingen van onze harmonievereniging hebben afgelopen maand met succes examen voor theorie gedaan. De leerlingen deden theorie-examen voor hun A-diploma. De geslaagden behaalden de volgende gemiddelde cijfers:

Ian Noordpool, 9,0;
Marijke van den Brandt, 7,5;
Harm van den Top, 7,0;
Jasper Mooij, 7,0;
Coen Hardon, 8,5.

Van harte gefeliciteerd!

Later dit jaar zullen de geslaagden hun
praktijkexamen afleggen.

We mogen weer

Ons Genoegen neemt afscheid van voorzitter Erwin Veldhuizen

Leden van harmonievereniging Ons Genoegen hebben op woensdagavond 30 september afscheid genomen van voorzitter Erwin Veldhuizen. Erwin was ruim vijftien jaar lid van het bestuur, waaronder zes jaar als voorzitter. “Het is tijd om het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie bestuurders”, zei Erwin tijdens zijn afscheidsspeech.

Door het coronavirus liep het afscheid niet zoals gepland. “Erwin zou eerst aftreden tijdens de Algemene Ledenvergadering in april, maar hij vond het geen geschikt moment om midden in de coronacrisis het schip te verlaten”, vertelde penningmeester Marco van der Meer tijdens zijn toespraak. “En nu we dan eindelijk met het hele orkest een mooi afscheid willen geven, gooit het coronavirus opnieuw roet in het eten.” Nieuwe coronamaatregelen zorgden ervoor dat er maximaal 30 personen aanwezig mochten zijn. De vereniging was daardoor genoodzaakt het afscheid in tweeën te knippen.

Oog voor een ander
Tijdens twee toespraken door oud-voorzitter Ron Versteeg en penningmeester Marco van der Meer werd Erwin geroemd voor zijn enthousiasme, positiviteit en betrokkenheid. Marco: “Erwin hield alles in de gaten en niets ontging hem. De lief-en-leed-pot moest steeds goed vol zitten om aan zijn sociale betrokkenheid bij alle leden en oud-leden te kunnen voldoen. Hij ging bij mensen langs en belde en appte veel om te vragen hoe het met iemand ging of om te horen wat er speelde. Erwin heeft enorm zijn best gedaan zich overal te laten zien en de vereniging goed te vertegenwoordigen.”

Ook buiten de vereniging zocht Erwin altijd naar samenwerkingen met andere organisaties en verenigingen. “Zoals de gemeente en de Rabobank. En met een focus op dubbelconcerten”, vertelt Ron. “Zo belandden we ooit in het mooie maar toch wat afgelegen Ruinerwold in Drenthe voor een actieve dag en een concert in een schitterende kerk.” Als dank voor zijn inzet kreeg Erwin een onder andere grote bos bloemen, een dinercheque, een speciaal afscheidsboekje en mag hij een bijzonder muziekwerk uitkiezen voor een volgend concert.

Samen
Erwin blikte in zijn dankwoord terug op zijn 15 jaar in het bestuur. Centraal in zijn toespraak stond het woordje ‘samen’. “Als ik terugkijk naar activiteiten of resultaten die we hebben behaald, komt dat altijd doordat we dit samen met elkaar deden. Samen leven is met elkaar feest vieren, maar ook naast elkaar staan als het moeilijk is. En doordat je elkaar week na week ziet, groeien er vriendschappen. Vlechtjesfeesten, bier-avonden, mannenweekenden, mountainbiken, op elkaars kinderen passen. Zoveel activiteiten die we naast de muziek nog samen doen.”

“Ik kom weer op de bank zitten”
In zijn afscheidsspeech bedankte Erwin ook zijn vrouw Annelies. Vrij snel nadat zij elkaar leerden kennen, 17 jaar geleden, ging Erwin in het bestuur. “In onze hele relatie heeft Ons Genoegen en mijn liefde voor de vereniging een heel belangrijke rol gespeeld. Speciaal voor Annelies wil ik zeggen dat ik op de bank kom zitten. Dat ik gewoon weer vaker mee op pad kan, in plaats van toespraken schrijven of vergaderen. Dank voor je meedenken, je begrip, je ondersteuning en je vertrouwen.”

Vertrouwen in de toekomst
Doordat er nog geen opvolger is gevonden, blijft de stoel van voorzitter voorlopig nog leeg. Erwin hoopt dat er snel iemand opstaat die deze rol wil nemen. “Want ik geloof wel dat Ons Genoegen beter af is met een centraal, herkenbaar gezicht binnen en buiten de vereniging. Ik heb er alle vertrouwen in dat de rest van het bestuur het goed oppakt. Met de kwaliteiten in dit bestuur, met de talenten binnen onze vereniging en met de juiste motivatie wordt bewaarheid wat wij al jaren tegen elkaar zeggen: plezier in samen muziek maken voor jong en oud. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

Wat Erwin nu gaat doen binnen Ons Genoegen, weet hij nog niet. Tot de zomer heeft hij in ieder geval nog geen plannen. “15 jaar is zo’n lange periode, daar moet ik even van bijkomen. Daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt om mij weer voor in te zetten. Nu eerst even heerlijk samen muziek maken.”

Muzikanten wassen kleine 100 auto’s

Leden van harmonievereniging Ons Genoegen uit Renswoude hebben op zaterdag 26 september bijna 100 auto’s gewassen. Met de autowasactie zamelde de vereniging geld in voor de verenigingskas.

Door het coronavirus kon de traditionele bloemenactie in juni niet door gaan, daarom dat de vereniging deze actie organiseerde. Doordat op een grote parkeerplaats de auto’s werden gewassen, kon op een veilige manier gewerkt worden en konden de coronamaatregelen in acht worden genomen.

Complete wasstraat
Op de parkeerplaats van ’t Podium had de vereniging een complete wasstraat ingericht. Zo werden auto’s eerst afgespoten, daarna met de hand gewassen met biologisch afbreekbare zeep en vervolgens weer schoongespoten. Automobilisten die ook de binnenkant wilden laten schoonmaken, konden hun auto daarna nog laten uitzuigen. In vijf uur tijd hebben de leden van Ons Genoegen uiteindelijk bijna 100 auto’s gewassen. De organisatiecommissie van de autowasactie spreekt dan ook van een groot succes.

De opbrengst van de actie wordt gebruikt voor de organisatie van concerten van de vereniging. Een foto-impressie vind je hier.

Ons Genoegen houdt autowasactie 

Laat je auto wassen!

Om geld in te zamelen voor de verenigingskas, houdt harmonievereniging Ons Genoegen uit Renswoude op zaterdag 26 september een autowasactie. Leden van de vereniging wassen op die dag van 09.00 tot 14.00 auto’s op de parkeerplaats van ’t Podium aan de Nijborg 2.

 

“Door het coronavirus kon onze traditionele bloemenactie niet door gaan, daarom dat we deze actie hebben bedacht”, zegt bestuurslid Jeroen Vreeburg van Ons Genoegen. “Doordat we op een grote parkeerplaats de auto’s wassen, kunnen we op een veilige manier werken en de coronamaatregelen in acht nemen. Ook zorgen we ervoor dat automobilisten contactloos kunnen betalen.”  

 

Wassen voor een 10-tje 
Met een emmer sop en stofzuiger in de hand zullen leden van de vereniging de auto’s een schrobbeurt geven. Een auto laten wassen kost slechts een tien euro. “We wassen dan de buitenkant van auto, inclusief de deurposten en velgen”, legt Jeroen uit. De vereniging maakt hierbij gebruik van biologisch afbreekbare zeep. “Ook is het mogelijk om de auto uit te laten zuigen. We zuigen dan de voorste twee stoelen, de achterbank, de voetenmatten en vloerbedekking.” Voor automobilisten die even moeten wachten, wordt voor koffie en thee gezorgd. 

 

De ‘autowasstraat’ op de parkeerplaats van ’t Podium aan de Nijborg 2 is van 09.00 tot 14.00 uur geopend. De opbrengst van de actie wordt gebruikt voor de organisatie van concerten. 

Ons Genoegen viert met muziekvideo 75 jaar vrijheid

Met muziek van  Pharrell Williams en een videoclip heeft Harmonievereniging Ons Genoegen uit Renswoude 75 jaar vrijheid gevierd. Op Bevrijdingsdag plaatste de vereniging de video op Facebook. “Met de video willen we inwoners van Renswoude een muzikaal hart onder de riem steken in deze crisistijd”, vertelt voorzitter Erwin Veldhuizen.

Normaal hoor je muziekinstrumenten in ’t Podium, maar vanwege het coronavirus worden muzieklessen online gegeven, liggen orkestrepetities stil en zijn concerten komen te vervallen. “Samen muziek maken is voor ons normaal zo vanzelfsprekend, maar nu kan het gewoon even niet”, vertelt Erwin. “Om toch weer even met muziek bezig te zijn, hebben verschillende orkestleden thuis het nummer ‘Happy’ gespeeld en zichzelf gefilmd. Alle muziekfragmenten zijn vervolgens onder elkaar gezet, wat resulteerde in een vrolijke video.” De video ging op Bevrijdingsdag op Facebook in première. Met een instrumentale versie van ‘Happy’ van Pharrell Williams wenste Ons Genoegen de inwoners van Renswoude een hele feestelijke én vrolijke Bevrijdingsdag.

Bevrijdingsconcert gaat niet door
Ook voor Ons Genoegen valt 75 jaar bevrijding in het water. Het harmonieorkest zou op 9 mei een groots bevrijdingsconcert geven in ’t Podium, maar dat kan vanwege het virus niet doorgaan. “Heel jammer”, zegt Erwin teleurgesteld. “We hadden prachtige muziek op het programma staan die aansloot bij het thema ’75 jaar vrijheid’.” Als voorbeeld noemt hij het indrukwekkende muziekwerk ‘The story of Anne Frank’ van componist Otto M. Schwarz en muziek van de film ‘Schindlers List’ met een soliste op viool. “Ook zouden we muziek spelen van jazztrombonist, bigbandleider en arrangeur ‘Glenn Miller’ en diverse bekende meezingers uit oorlogstijd.”

Erwin hoopt dan ook dat het virus snel de wereld uit is. “Hopelijk kunnen wij daarna weer fijn muziek maken en mooie concerten geven.” Voor nu moeten inwoners van Renswoude het doen met een muziekvideo. Deze is te bekijken op Facebook of op YouTube.

Nationale Herdenking

4 mei samen herdenken

Vanwege de maatregelen tegen het Corona-virus gaan de herdenkingen op 4 mei niet door. In ieder geval niet zoals we gewend zijn. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft een manier bedacht om het gezamenlijk herdenken toch vorm te geven. Zij roepen dan ook elke muzikant op om op 4 mei om 19:58 en 30 seconden precies, het Taptoe-signaal te spelen.

Historie

Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door trompet of hoorn, die de twee minuten stilte inluidt tijdens de dodenherdenking. Het commando ‘Tap toe!’ (‘Sluit de biertap!’) werd vroeger in kazernes gebruikt om duidelijk te maken dat de dag voorbij was en wordt vermoedelijk al sinds begin 17e eeuw geblazen. Het Taptoe-signaal lijkt op het Britse signaal ‘Last Post’ maar is niet hetzelfde. Dat ze op elkaar lijken komt omdat het signaal “Last Post” is ontstaan vanuit het Taptoe-signaal. Dankzij de aanwezigheid van de geallieerde militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog is de ‘Last Post‘ ook in Nederland bekend geraakt.

Speel mee op 4 mei 2020

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt geoefende bespelers van blaasinstrumenten uit om tijdens de Nationale Herdenking het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. Het basis tempo van het signaal is 120. Het begin en het einde van het signaal worden echter in een langzamer tempo gespeeld. Bekijk en luister hieronder hoe solo-trompettist Jeroen Schippers van de Marinierskapel het signaal speelt. Het Nationaal Comité adviseert alle blazers om exact om 19:58 uur en 30 seconden te beginnen. Daarna volgen de twee minuten stilte.

Renswoude (en omstreken)

Natuurlijk kunnen we in Renswoude niet achterblijven. Ons Genoegen roept alle muzikanten op om mee te spelen tijdens de Nationale Herdenking.  De muziek van signaal-taptoe staat hieronder, in verschillende toonsoorten voor verschillende instrumenten.

Een voorbeeld hoe de Taptoe gespeeld moet worden vind je op Youtube.

Toonsoort Bes
Trompet, klarinet, cornet, bugel, sopraansax
Taptoe-signaal in Bes

Toonsoort Bes in bassleutel
Besbas, bariton
Taptoe-signaal in Bes (bas-sleutel)

Toonsoort C
Dwarsfluit, Piccolo, hobo, basklarinet, viool, gitaar, piano
Taptoe-signaal in C

Toonsoort C in bassleutel
Trombone, fagot
Taptoe-signaal in C (bas-sleutel)

Toonsoort F
Hoorn, althobo
Taptoe-signaal in F

Toonsoort Es
Kleine- of Esklarinet, altsax, baritonsax
Taptoe-signaal in Es

Evert Davelaar

In Memoriam Evert Davelaar

Op 9 april 2020 overleed ons senior-lid Evert Davelaar op 78-jarige leeftijd. Evert was 36 jaar lid van onze muziekvereniging en we hebben warme herinneringen aan zijn aanwezigheid bij Ons Genoegen.

Evert leerde in de jaren ’80 (ventiel)trombone spelen en kwam in het harmonieorkest. Evert was een echte mensen-mens. Hij was altijd heel erg betrokken bij individuele leden. Zo bouwden leden en Evert samen een band op en konden we ook samen hoogtepunten in zijn leven vieren.

Evert was een echte doener. Evert was er altijd: bij de repetities, bij concerten, de verkoopacties. Ook bij onderhoudswerkzaamheden aan het muziekgebouw konden we altijd een beroep doen op Evert.

De meeste van onze leden kennen Evert als Geurt. Die naam kreeg hij jaren geleden bij een verbouwing aan ons vorige pand, waarbij een naamgenoot Evert Geurt noemde. Zo is het gebleven: vanaf dat moment was Evert Geurt. Voor veel van onze (nieuwere) leden was de verbazing groot toen we de afgelopen weken Geurt’s echte naam moesten onthullen.

We blijven Evert altijd herinneren als een vrolijke man, een gangmaker binnen het orkest. Hij vond zelf dat je niet altijd serieus kon zijn. Typerend was zijn “Nou wordt ’ie mooi” en de imitaties van een haan. Ook aan de bar of in de supermarkt op zaterdagochtend stond Evert altijd klaar voor een praatje. Hij wist altijd een glimlach te toveren op je gezicht.

De laatste jaren werden de lichamelijke klachten erger en werd het muziek maken steeds moeilijker. Eerst stopte hij met het lopen op straat, later ook met het orkest. Het najaarsconcert in 2015 was het laatste concert dat Evert mee heeft gedaan. De muziek was z’n alles en hij vond het dan ook vreselijk dat hij moest stoppen.

Na het afscheid uit het orkest bleef Evert lid en leefden veel orkestleden mee met zijn gezondheid. Zijn overlijden is verdrietig, maar we zijn blij met de mooie herinneringen aan Evert, onze Geurt.

We herdenken Evert met waardering en respect. We zullen hem missen vanwege zijn optimisme, positieve uitstraling en aandacht voor anderen. We denken aan Hennie, de kinderen en kleinkinderen: we wensen hen veel sterkte toe.

Afscheid Evert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier vind u de rouwkaart.

‘t Podium weer schoon

Zaterdag 29 februari hebben leden van Ons Genoegen weer grote schoonmaak gehouden in ons gebouw, ‘t Podium.

Samen met de toekomst van onze vereniging zijn alle ruimten onder handen genomen. De voorraadruimte is opgeruimd en de instrumentenruimte is weer aan kant.

 

Uiteraard hebben de schoonmakers ook een bakje koffie gedronken.

De schoonmaak is afgerond met de gebruikelijke lunch. We kunnen weer even vooruit.

Schoonmakers, bedankt voor de hulp.