Muziek als Medicijn

Concertlezing ‘Muziek als Medicijn’

Harmonievereniging Ons Genoegen uit Renswoude geeft op zaterdag 15 april een concertlezing in gebouw ’t Podium aan de Nijborg 2 in Renswoude. Tijdens dit concert worden muziek én wetenschap gecombineerd, zo geven arts-onderzoekers Thomas Dirven en Jorrit Verhoeven een interessante lezing over het onderwerp ‘Muziek als Medicijn’.

De onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum doen op dit moment klinisch onderzoek naar het effect van muziek op onder andere pijn en angst. Zo onderzoeken ze wat muziek doet met het brein, of het bevorderend is voor het psychisch welzijn en of muziek ingezet kan worden als medicijn.

Kaarten kosten 7,50 euro en zijn voorafgaand aan het concert te koop aan de deur. Gratis toegang voor kinderen tot 12 jaar.

Ons genoegen vacature

Harmonieorkest zoekt dirigent (m/v)

Harmonievereniging Ons Genoegen Renswoude zoekt per augustus 2023 een enthousiaste dirigent(e) voor het harmonieorkest.

Wie zijn wij?

Ons Genoegen is een actieve muziekvereniging waar plezier in samen muziek maken, verbinding en muzikale ontwikkeling centraal staan. Deze muzikale ontwikkeling zie je terug in de muziekketen waarmee onze vereniging werkt: Algemene Muzikale Vorming (AMV), muzieklessen, beginnersorkest, leerlingenorkest en harmonieorkest. Groei in de breedte vinden we dan ook belangrijk, met bijzondere aandacht voor aanwas vanuit ons opleidingstraject waarbinnen momenteel zo’n 40 leerlingen les krijgen.

Het harmonieorkest bestaat uit 35 spelende leden van verschillende leeftijden en met divers ervaringsniveau en komt uit in de 2e divisie van de KNMO. Wekelijks repeteren we op woensdagavond in ons eigen muziekgebouw ’t Podium. In dit gebouw geven we ook onze prachtige concerten. Verder organiseren we geregeld grootschalige concerten buiten de deur, zoals het Kasteelconcert bij Kasteel Renswoude en uitvoeringen met Do (2012), Charley Luske (2017) en Erica Yong (2019). Ook is de vereniging actief betrokken bij evenementen als Koningsdag, de Sinterklaasintocht en de Nationale Dodenherdenking. We zijn als vereniging dan ook goed georganiseerd in diverse commissies, waaronder de concert- en muziekkeuzecommissies waarin de dirigent een rol heeft.

Wat breng jij mee als dirigent?

 • Opleiding HaFaBra-Directie met aantoonbare ervaring op het streefniveau van de 2e divisie van de KNMO;
 • Aantoonbaar brede muzikale achtergrond en ervaring met divers repertoire, variërend van modern, klassiek en pop tot rock;
 • Proactieve inzet met advies over een vlotte doorstroming van opleiding naar harmonieorkest;
 • Gericht op muzikale ontwikkeling, met aandacht voor dynamiek, muzikale lijnen en ‘muziek maken voorbij de noten’;
 • Oog en waardering voor iedere muzikant op elk niveau: je bent motiverend, inspirerend en stimulerend op een communicatief vaardige, respectvolle en empathische manier;
 • Vernieuwend op gebied van concerten en repetitievormen: je helpt muzikanten waar nodig, geeft tips over instudeermethoden en hebt frisse ideeën over eigentijdse uitvoeringen.

Onze procedure

 • Ben je geïnteresseerd? Stuur dan jouw motivatiebrief en cv uiterlijk op 1 april 2023 naar secretaris@onsgenoegen.org ter attentie van Maaike van Saane (secretaris);
 • Week 14: beoordeling sollicitaties door benoemingscommissie;
 • Week 15 en 16: sollicitatiegesprekken met kandidaten;
 • Week 19 t/m 24: proefdirecties met kandidaten (iedere kandidaat twee volledige repetities);
 • Week 25: terugkoppeling vanuit het orkest en besluit over de gekozen kandidaat;
 • Aanstelling per: 23 augustus 2023.

Meer informatie

Kijk op www.onsgenoegen.org voor meer informatie over de vereniging. Verder is Ons Genoegen actief op social media, zoals Facebook en Instagram. Ook kun je op YouTube diverse video’s vinden van onze concerten. Voor verdere informatie over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met secretaris Maaike van Saane via secretaris@onsgenoegen.org.

Download

Bovenstaande tekst is ook beschikbaar als download: Vacaturetekst.

Geslaagd examen

Harm Geslaagd

Gefeliciteerd Harm van den Top! Met het behalen van je praktijkdiploma A op trombone. Als ervaren leerling help je je medemuzikanten in het leerlingenorkest. Je hebt een grote stap gemaakt richting het harmonieorkest. Ga zo door!

Concertconcours 2022

Eerste prijs op concertconcours

Harmonievereniging Ons Genoegen uit Renswoude heeft met 80 punten een eerste prijs behaald tijdens het concertconcours in Zutphen. “Het orkest heeft sfeervol gespeeld en een mooie prestatie neergezet“, aldus de jury.

Ons Genoegen begon het concours met het inspeelwerk ‘Atheneo Musical’ van Mariano
Puig. Vervolgens speelde het orkest de concourswerken ‘Noah’s Ark’ van Bert Appermont, ‘The Seventh Night of July’ van Itari Sakai en ‘Martenizza’ van Piet Swerts.

De jury beoordeelde het optreden met 80 punten, wat goed was voor een eerste prijs. “Er werd muzikaal gespeeld, zo maakte het orkest mooie bewegingen bij Noah’s Ark en werd er keurig gefraseerd”, zo gaf de jury aan. “Mooi van karakter en een goede cadans.” Als feedback gaf de jury dat het orkest nog kan werken aan de balans, dynamiek en het samenspel.

Concertconcours te Zutphen

Muzikale lijn doorzetten

Voorzitter Pauline Dirven zei bij terugkomst in ’t Podium dat het feest was. “We hebben een fantastische dag gehad en op het concertconcours een prachtig resultaat neergezet. Daar mogen we trots op zijn.” Ook dirigent Chris Kok is tevreden: “Het gaat bij een concours niet alleen om het resultaat, maar juist ook om het proces ernaartoe. De voorbereidingsperiode was erg goed en we hebben als orkest een mooie prestatie neergezet. De feedback van de jury gebruiken we de komende periode om als orkest verder te groeien.”

Niveau toetsen

Ons Genoegen speelt sinds 2001 in de tweede divisie, de een-na-hoogste afdeling van de amateurblaasmuziek. Het orkest gaat iedere vijf jaar op concours van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) om het niveau te laten bevestigen.

Terugkijken en luisteren

Foto’s van de dag zijn te vinden op onze pagina In Beeld. Onze trouwe aanhangers hebben ook geluidsopnames gemaakt. Deze zijn terug te vinden op ons kanaal op Youtube (@Harmonievereniging Ons Genoegen Renswoude) Bijvoorbeeld Noah’s Ark.

.

voorbereidingen concertconcours

Laatste voorbereidingen

Met een try-out concert heeft Ons Genoegen uit Renswoude de voorbereidingen voor het concertconcours afgesloten. Het orkest speelt tijdens dit concours voor een professionele jury in de Hanzehof in Zutphen. “Het is een heel bijzondere én veelbelovende avond, want er treden twee orkesten op”, vertelde voorzitter Pauline Dirven voorafgaand aan het concert. “Beide orkesten doen op 26 november mee aan een concertconcours in Zutphen. In Theater Hanzehof spelen de orkesten voor een professionele jury van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie, de KNMO. Na maanden intensief repeteren laten zij vanavond het resultaat vast horen én kunnen zij nog één laatste keer repeteren met echt publiek in de zaal.”

Voorbereidingen concertconcours

Puntjes op de ‘i’

Het programma werd geopend door Harmonie Martinus uit Oud-Zevenaar onder leiding van Willeke de Laak. Het orkest uit Oud-Zevenaar speelde ‘Orgullo Santiaguista’, ‘Spirals of Light’, ‘Center of the Universe’ en ‘Aurora Borealis’. Ons Genoegen speelde na de pauze onder leiding van Chris Kok ‘Atheneo Musical’, ‘Martenizza’, ‘Noah’s Ark’ en ‘The Seventh Night of July’.

Dirigent Chris Kok was erg tevreden over het optreden. “Het was een prachtig optreden en Renswoude heeft kunnen horen wat we kunnen. We hebben nu nog één week om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten”, zo vertelt hij. “Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we tijdens het concours een prachtig resultaat gaan neerzetten.”

Terugkijken

De foto’s van de geslaagde avond zijn hier te vinden.
Opnames beluister je hier (even inloggen).

Speculaas

Speculaas en kruidnoten

Harmonievereniging Ons Genoegen verkoopt donderdag 10 en vrijdag 11 november speculaas en kruidnoten. Leden van de vereniging komen huis-aan-huis langs om de speculaasbrokken en kruidnootjes aan de man te brengen. Op donderdag- en vrijdagavond wordt er verkocht binnen de bebouwde kom. Een pak speculaasbrokken of kruidnoten kost 2,50 euro, drie pakken kosten 6,50 euro. De opbrengst is bestemd voor de organisatie van concerten.

Concertconcours

Try-out concert

Harmonievereniging Ons Genoegen uit Renswoude geeft op vrijdag 18 november samen met Harmonie Martinus uit Zevenaar een Try-Out Concert. Het concert wordt gegeven in muziekgebouw ’t Podium en staat volledig in het teken van het concertconcours van een week later.

Concertconcours

Harmonie Martinus onder leiding van Willeke de Laak opent het programma. Het orkest uit Oud-Zevenaar speelt ‘Spirals of Light’, ‘Center of the Universe’ en ‘Aurora Borealis’. Ons Genoegen speelt na de pauze onder leiding van Chris Kok ‘Atheneo Musical’, ‘Martenizza’, ‘Noah’s Ark’ en ‘The Seventh Night of July’.

Concertconcours

De beide orkesten doen een week later mee aan een concertconcours in Zutphen. In Theater Hanzehof spelen de orkesten voor een professionele jury van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie, de KNMO. Als afsluiting van het lange repetitieproces en als laatste voorbereiding voor het concours, geven de verenigingen een Try-Out Concert op 18 november. Voor inwoners van Renswoude en andere belangstellenden is dit direct een mooie kans om alvast te luisteren naar het eindresultaat.  

De concertavond begint om 20.30 uur in ’t Podium aan de Nijborg 2. De zaal is om 20.00 uur open. Kaarten kosten 5 euro en zijn voorafgaand aan het concert te koop aan de deur. Meer activiteiten en informatie over Ons Genoegen is te vinden in de agenda.

Rabo ClubSupport

Rabo ClubSupport

Ruim 1.600 euro van Rabobank voor Ons Genoegen
Harmonievereniging Ons Genoegen uit Renswoude heeft ruim 1.600 euro ontvangen van de Rabobank. De muziekvereniging kreeg dat bedrag, omdat het meedeed aan de Rabo ClubSupport-actie.

Erben Wennemars

De cheque werd uitgereikt door schaatser Erben Wennemars. Iedereen met een Rabobank-rekening kon stemmen uitdelen aan verenigingen en iedere stem leverde geld op voor de betreffende vereniging. Om te stemmen, moest elke rekeninghouder wel eerst lid worden van de Rabobank. Ons Genoegen dankt alle mensen die op Ons Genoegen gestemd hebben. Ook dankt de vereniging de Rabobank voor haar financiële bijdrage.

Activiteiten voor jeugdleden

Voor Ons Genoegen zijn jeugdleden enorm belangrijk. Ieder jaar komen er weer veel nieuwe leerlingen Algemene Muzikale Vorming (AMV) bij. Daarnaast heeft de vereniging een beginners- en leerlingenorkest. Het uiteindelijke doel is dat zoveel mogelijk jeugd doorstroomt naar het grote harmonieorkest. Om de jeugd betrokken te houden bij de vereniging, wil Ons Genoegen leuke uitjes en extra activiteiten organiseren. Ons Genoegen gaat de opbrengst van Rabo ClubSupport dan ook gebruiken voor de financiering hiervan.

repetitie

Muzieklessen en repetities weer gestart

Harmonievereniging Ons Genoegen is het nieuwe seizoen begonnen en heeft de orkestrepetities en muzieklessen weer opgestart. “En iedereen die wil meespelen of een instrument wil leren bespelen, is welkom!”, aldus voorzitter Pauline Dirven.

Muzieklessen op basisscholen

De komende weken geeft Ons Genoegen ook weer muzieklessen in de groepen vier van basisscholen De Borgwal en De Stifthorst. De lessen worden gegeven door Kirsten Versteeg, een ervaren muzikant en docent bij Ons Genoegen. “Tijdens deze lessen maken de kinderen spelenderwijs kennis met de vereniging, verschillende muziekinstrumenten en het plezier dat muziek maken met zich meebrengt. Ook maken de leerlingen een eigen videoclip.” Op vrijdag 7 oktober wordt het project afgesloten met diverse muziekworkshops in ’t Podium. Ook de muzikanten uit het leerlingenorkest van Ons Genoegen laten dan horen wat ze kunnen.” Het programma start om 18.30 uur en duurt tot 20.00 uur. Kirsten: “Ook kinderen die niet mee hebben gedaan aan de lessen, maar wel mee willen doen aan de workshops, zijn welkom.”

Die scholenbezoeken richten zich vooral op de jonge kinderen, maar Ons Genoegen heeft ervaren docenten en muzieklessen zijn er voor alle leeftijden. “Iedereen die een instrument wil leren bespelen, kan bij Ons Genoegen terecht”, vertelt Pauline. “En ook mensen die vroeger een instrument bespeelden en weer opnieuw willen starten, zijn van harte welkom.”

18 november try-out concert

Het harmonieorkest van de vereniging bereidt zich de komende maanden voor op het concertconcours. “Ons Genoegen doet op 26 november mee aan een concours in theater Hanzehof in Zutphen”, vertelt Pauline. “Daar speelt het orkest voor een professionele jury van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie, de KNMO. Speciaal voor inwoners van Renswoude en andere belangstellenden geeft de vereniging daarom op vrijdag 18 november een try-out concert.”

Aanmelden

Belangstellenden die een instrument willen leren spelen of hun oude hobby weer willen oppakken, kunnen contact opnemen via secretaris@onsgenoegen.org. Of loop op een woensdagavond rond 19.00 of 20.45 uur binnen in ’t Podium aan de Nijborg 2 in Renswoude, wanneer het harmonieorkest repeteert. Kijk op www.onsgenoegen.org voor meer informatie.

Rabo

Rabo ClubSupport: stem op Ons Genoegen

Harmonievereniging Ons Genoegen uit Renswoude doet mee aan Rabo ClubSupport. Via deze actie geeft de Rabobank als coöperatieve bank ieder jaar een deel van haar winst aan verenigingen door het hele land zodat zij kunnen blijven doen wat ze nu al doen. Het enige wat leden van de bank moeten doen, is stemmen op Ons Genoegen.

Doel

Jeugdleden zijn erg belangrijk voor Ons Genoegen. Ieder jaar komen er weer veel nieuwe leerlingen Algemene Muzikale Vorming (AMV) bij. Daarnaast heeft de vereniging een beginners- en leerlingenorkest. Het uiteindelijke doel is dat zoveel mogelijk jeugd doorstroomt naar het grote harmonieorkest. Om de jeugd betrokken te houden bij de vereniging, wil Ons Genoegen leuke uitjes en extra activiteiten organiseren. Voor de financiering hiervan wil de vereniging de opbrengst van Rabo ClubSupport gebruiken.

Hoe kun je stemmen?

Klanten van de Rabobank kunnen via de Rabo App of Rabo Online Bankieren van 5 tot en met 27 september hun stem uitbrengen op Ons Genoegen. Hoe meer stemmen we krijgen, des te hoger de bijdrage die Ons Genoegen ontvangt.

Stem nu direct in de Rabo App of online via rabobank.nl/clubsupport. Stemmen kan tot en met 27 september.