90's NIght

90’s Night: Wat een feest

Na dik 1,5 jaar was het gisterenavond dan eindelijk weer mogelijk om een knalfeest te organiseren: 90’s Night! Een geweldige avond om het nieuwe muzikale seizoen mee af te trappen!

Tijdens de feestavond ‘90’s Night!’ werden vervolgens alle andere jubilarissen gehuldigd. Johan ter Burg en Ronald van Dijk vierden hun 50-jarig lidmaatschap, Roelof Gaasbeek en Ron Versteeg zijn 40 jaar lid, Erwin Veldhuizen, Judith Plantinga en Gerrita van der Meer 25 jaar en Marleen van Capelleveen en Rowahr Houthuijzen 12,5 jaar. “Doordat we de ‘jaren 90’ als thema hadden, was vrijwel iedereen leuk verkleed. Dat maakte de avond extra feestelijk!”
Nadat alle jubilarissen waren gehuldigd, barste in ’t Podium het feest los. “We hebben heerlijk met elkaar gegeten, met zijn allen een pubquiz gedaan en daarna tot 00:00 uur gefeest in onze bar. Het was echt geweldig om dit weer samen met elkaar te kunnen doen!”

Lekker nagenieten aan de hand van de foto’s? Ze staan op onze site!

Serenade Job Boom

Serenade Job Boom

Op 25 september 2021 zijn we op bezoek geweest bij Job en Kitty Boom. Ons erelid is al 70 jaar lid van een muziekvereniging. Hij heeft hiervoor van de KNMO een speldje met 3 briljantjes gekregen.

Daarnaast zijn Job en Kitty 40 jarig getrouwd. Van harte gefeliciteerd!

Foto’s van deze feestelijke gebeurtenis vind je hier.

De akoestische wand

Akoestische maatregelen

Afgelopen jaar is de werkgroep voor het aanpassen van de akoestiek van ‘t Podium druk aan de slag geweest. Er is een speciale “spreidingswand” gemaakt. Deze wand reflecteert het geluid in alle richtingen waardoor de klank en hoorbaarheid van alle instrumenten op het podium en in de zaal verbeterd. Ook zal door de spreiding het geluid meer mengen en warmer klinken.

De wand is gemaakt naar aanleiding van een onderzoek door een gespecialiseerd bureau. Op basis van metingen is de vorm van de wand vastgesteld. Jan Hogeweg heeft een voorbeeld gemaakt en aan de hand hiervan is een plan opgesteld hoe de wand te maken en te bevestigen. Jan en Johan ter Burg hebben alle panelen in elkaar gezet, de overige leden hebben de wand in de zaal bevestigd.

Van het maken en bevestigen is een impressie te zien bij “In Beeld“. Voor het resultaat voor de klank moet je een keer een concert bezoeken.

gehoorbescherming

Amateurmusici en hun gehoor

Akoestische wand

In 2014 hebben we al eens aandacht besteed aan de risico’s van muziek maken voor je gehoor. Dat is terug te lezen in de tutti van die tijd. Ook zijn er avonden georganiseerd waarop uitleg werd gegeven en je je gehoor kon laten testen door de firma Kaasschieter uit Scherpenzeel. We hebben de opstelling op het podium gewijzigd, schermen aangeschaft om geluid om te leiden en akoestische maatregelen genomen. De laatste stap van de maatregelen is inmiddels afgerond. Dit is een “spreidingswand” achter het orkest waarmee het geluid zich meer verdeeld door de zaal. Deze maatregelen vloeien voort uit een onderzoek naar de akoestiek van de Rabozaal.

Via de KNMO zijn we benaderd door studenten die hun bachelorthesis over het onderwerp “De urgentie van preventie”, oftewel het voorkomen van gehoorschade, hebben gemaakt. We hebben toestemming gekregen om het rapport van Esmée van Bilsen, Ilva Ummels en Fleur Witjes die de opleiding logopedie aan de Zuyd Hogeschool te Heerlen hebben gevolgd, op onze site op te nemen. Hartelijk dank dames!

Moraal van dit verhaal: bescherm je gehoor! Wees er zuinig op want eens beschadigd, altijd beschadigd.

Samenvatting

gehoor bescherming

Amateurmusici lopen net als professionele musici ook risico op gehoorbeschadiging. Door middel van dit onderzoek wordt getracht meer inzicht te krijgen in de mate waarin amateurmusici zich bewust zijn van de risico’s op gehoorschade en hun bereidheid tot het treffen van preventieve maatregelen hiervoor.
Het doel van dit onderzoek betreft het in kaart brengen of amateurmusici zich bewust zijn van de gehoorrisico’s door het maken van muziek. Daarnaast wordt er in kaart gebracht of amateurmusici bereid zijn om preventieve maatregelen te treffen tegen gehoorschade waardoor mogelijk het aantal amateurmusici met gehoorbeschadiging, als gevolg van het maken van muziek, wordt beperkt.

Het onderzoek betreft een explorerend onderzoek met een onderzoekspopulatie van 729 amateurmusici spelend in een fanfare-, harmonie- of symfonieorkest. Via de besturen van de verenigingen en Facebook zijn de respondenten benaderd om een vragenlijst in te vullen.

Uit dit onderzoek blijkt dat het merendeel van de respondenten wel eens heeft stilgestaan bij de risico’s op gehoorschade door het maken van muziek. Ook geeft een ruime meerderheid aan bekend te zijn met preventieve maatregelen. Daarentegen treft meer dan 60% van de muzikanten geen preventieve maatregelen. Er ligt dus een grote kloof tussen kennis en daadwerkelijk gedrag.

Thesis

De urgentie van preventie

De voledige thesis “De Urgentie van Preventie” kun je hier downloaden.

Online herdenkingsdienst Dodenherdenking 2021

Muzikanten van Ons Genoegen hebben op 4 mei 2021 een bijdrage geleverd aan de Dodenherdenking in Renswoude. Door het coronavirus kon er geen grote bijeenkomst georganiseerd worden, daarom werd een online herdenkingsdienst gehouden. Een ensemble van vijf muzikanten heeft de dienst muzikaal aangekleed, daarnaast speelde een trompettist het taptoe-signaal voorafgaand aan de twee minuten stilte.

kerst

Kerst in de Koepel

Vanavond is de digitale dienst ‘Kerst in de Koepel’ te zien. ‘Kerst in de Koepel’ is georganiseerd door de evangelisatiecommissie en de sing-in commissie, in plaats van de jaarlijkse Volkskerstzang. Tijdens de dienst is er muziek (van onder andere koperblazers van Ons Genoegen), interactie met de gemeente en een kerstboodschap van ds. R.Z. Scheltens-Ritzema. ‘Kerst in de Koepel’ is terug te luisteren op https://www.hervormdrenswoude.nl/diensten/dienst-gemist/
Fijne feestdagen!
Examen

Examen? Geslaagd!

Leerlingen Ons Genoegen geslaagd voor examen

Acht leerlingen van harmonievereniging Ons Genoegen uit Renswoude hebben afgelopen maand met succes theorie-examen gedaan. Vier van hen deden A-examen en vier B-examen. Elise Hannewijk, Else Kool, Lisanne van Dijk en Ruth van der Ham slaagden voor hun A-diploma, Nathan Bakker, Niels Hardon, Christiaan van ‘t Riet en Wout-Jan Mooij voor hun B-diploma. Later dit jaar zullen de geslaagden hun praktijkexamen afleggen.

Gefeliciteerd!

Ons Genoegen neemt afscheid van voorzitter Erwin Veldhuizen

Leden van harmonievereniging Ons Genoegen hebben op woensdagavond 30 september afscheid genomen van voorzitter Erwin Veldhuizen. Erwin was ruim vijftien jaar lid van het bestuur, waaronder zes jaar als voorzitter. “Het is tijd om het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie bestuurders”, zei Erwin tijdens zijn afscheidsspeech.

Door het coronavirus liep het afscheid niet zoals gepland. “Erwin zou eerst aftreden tijdens de Algemene Ledenvergadering in april, maar hij vond het geen geschikt moment om midden in de coronacrisis het schip te verlaten”, vertelde penningmeester Marco van der Meer tijdens zijn toespraak. “En nu we dan eindelijk met het hele orkest een mooi afscheid willen geven, gooit het coronavirus opnieuw roet in het eten.” Nieuwe coronamaatregelen zorgden ervoor dat er maximaal 30 personen aanwezig mochten zijn. De vereniging was daardoor genoodzaakt het afscheid in tweeën te knippen.

Oog voor een ander
Tijdens twee toespraken door oud-voorzitter Ron Versteeg en penningmeester Marco van der Meer werd Erwin geroemd voor zijn enthousiasme, positiviteit en betrokkenheid. Marco: “Erwin hield alles in de gaten en niets ontging hem. De lief-en-leed-pot moest steeds goed vol zitten om aan zijn sociale betrokkenheid bij alle leden en oud-leden te kunnen voldoen. Hij ging bij mensen langs en belde en appte veel om te vragen hoe het met iemand ging of om te horen wat er speelde. Erwin heeft enorm zijn best gedaan zich overal te laten zien en de vereniging goed te vertegenwoordigen.”

Ook buiten de vereniging zocht Erwin altijd naar samenwerkingen met andere organisaties en verenigingen. “Zoals de gemeente en de Rabobank. En met een focus op dubbelconcerten”, vertelt Ron. “Zo belandden we ooit in het mooie maar toch wat afgelegen Ruinerwold in Drenthe voor een actieve dag en een concert in een schitterende kerk.” Als dank voor zijn inzet kreeg Erwin een onder andere grote bos bloemen, een dinercheque, een speciaal afscheidsboekje en mag hij een bijzonder muziekwerk uitkiezen voor een volgend concert.

Samen
Erwin blikte in zijn dankwoord terug op zijn 15 jaar in het bestuur. Centraal in zijn toespraak stond het woordje ‘samen’. “Als ik terugkijk naar activiteiten of resultaten die we hebben behaald, komt dat altijd doordat we dit samen met elkaar deden. Samen leven is met elkaar feest vieren, maar ook naast elkaar staan als het moeilijk is. En doordat je elkaar week na week ziet, groeien er vriendschappen. Vlechtjesfeesten, bier-avonden, mannenweekenden, mountainbiken, op elkaars kinderen passen. Zoveel activiteiten die we naast de muziek nog samen doen.”

“Ik kom weer op de bank zitten”
In zijn afscheidsspeech bedankte Erwin ook zijn vrouw Annelies. Vrij snel nadat zij elkaar leerden kennen, 17 jaar geleden, ging Erwin in het bestuur. “In onze hele relatie heeft Ons Genoegen en mijn liefde voor de vereniging een heel belangrijke rol gespeeld. Speciaal voor Annelies wil ik zeggen dat ik op de bank kom zitten. Dat ik gewoon weer vaker mee op pad kan, in plaats van toespraken schrijven of vergaderen. Dank voor je meedenken, je begrip, je ondersteuning en je vertrouwen.”

Vertrouwen in de toekomst
Doordat er nog geen opvolger is gevonden, blijft de stoel van voorzitter voorlopig nog leeg. Erwin hoopt dat er snel iemand opstaat die deze rol wil nemen. “Want ik geloof wel dat Ons Genoegen beter af is met een centraal, herkenbaar gezicht binnen en buiten de vereniging. Ik heb er alle vertrouwen in dat de rest van het bestuur het goed oppakt. Met de kwaliteiten in dit bestuur, met de talenten binnen onze vereniging en met de juiste motivatie wordt bewaarheid wat wij al jaren tegen elkaar zeggen: plezier in samen muziek maken voor jong en oud. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

Wat Erwin nu gaat doen binnen Ons Genoegen, weet hij nog niet. Tot de zomer heeft hij in ieder geval nog geen plannen. “15 jaar is zo’n lange periode, daar moet ik even van bijkomen. Daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt om mij weer voor in te zetten. Nu eerst even heerlijk samen muziek maken.”

Muzikanten wassen kleine 100 auto’s

Leden van harmonievereniging Ons Genoegen uit Renswoude hebben op zaterdag 26 september bijna 100 auto’s gewassen. Met de autowasactie zamelde de vereniging geld in voor de verenigingskas.

Door het coronavirus kon de traditionele bloemenactie in juni niet door gaan, daarom dat de vereniging deze actie organiseerde. Doordat op een grote parkeerplaats de auto’s werden gewassen, kon op een veilige manier gewerkt worden en konden de coronamaatregelen in acht worden genomen.

Complete wasstraat
Op de parkeerplaats van ’t Podium had de vereniging een complete wasstraat ingericht. Zo werden auto’s eerst afgespoten, daarna met de hand gewassen met biologisch afbreekbare zeep en vervolgens weer schoongespoten. Automobilisten die ook de binnenkant wilden laten schoonmaken, konden hun auto daarna nog laten uitzuigen. In vijf uur tijd hebben de leden van Ons Genoegen uiteindelijk bijna 100 auto’s gewassen. De organisatiecommissie van de autowasactie spreekt dan ook van een groot succes.

De opbrengst van de actie wordt gebruikt voor de organisatie van concerten van de vereniging. Een foto-impressie vind je hier.