Gert Molenaar

Nijborg Renswoude nieuwe sponsor

De Nijborg Groep BV is de nieuwe zaalsponsor van harmonievereniging Ons Genoegen. Op woensdag 6 september tekenden Gert Molenaar en het bestuur van Ons Genoegen hiervoor een overeenkomst. Ook werd de nieuwe naam van de concertzaal in ‘t Podium onthuld: de Nijborgzaal. 

Nijborg BV nieuwe sponsor

Nijborg bestaat ruim 40 jaar en is daarmee een bekende en toonaangevende bedrijfsgroep in het dorp. Gert Molenaar van Nijborg vindt de lokale binding belangrijk. “Wij zijn dagelijks bezig onze talenten in te zetten binnen ons bedrijf. We dragen graag ons steentje bij om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van andere Renswoudse talenten. We vinden het mooi om dat onder meer door deze steun aan Ons Genoegen kunnen doen.” Wim van Velzen, penningmeester, is verheugd met de nieuwe ondersteuning: “Nijborg ondersteunt ons de komende drie jaar financieel. Daarmee kunnen we hoogwaardige muziekles blijven geven en mooie concerten organiseren.”

Kunstroute 2023

Kunstroute en BBQ

Zaterdag 2 september 2023 was in Renswoude de jaarlijkse Kunstroute. Door het hele dorp en het buitengebied hielden kunstenaars open huis en toonden zij hun kunstwerken. Dit jaar was daar ook een muzikale bijdrage bij van Ons Genoegen. De eerste bijdrage was van de leerlingen en beginners, daarna een optreden van het harmonieorkest.

Aansluiten op de optredens was er de BBQ voor alle leden. Mede dankzij het mooie weer, maar vooral dankzij de leden zelf, was het weer een groot succes. De catering werd dit keer verzorgd door Brasserie de Kraai die mooie salades had klaargezet en lekkere broodjes sate, hamburger en worst bereidde.

Jubilarissen

De BBQ is ook gebruikt om onze jubilarissen in het zonnetje te zetten. Allereerst Jan Hoogeweg die al 65 jaar zijn bijdrage levert aan de amateurmuziek. Daarna werden Nynke Bos, Gerrie van Harn-van den Broek en Janita Beukhof-Schimmel aan de beurt, allen in verband met hun 25-jarig jubileum.
Allemaal kregen ze een oorkonde en een ereteken opgespeld. Van harte gefeliciteerd!

Foto’s en een paar video’s zijn terug te kijken op onze “In Beeld”-pagina’s

COOP Van Beek

Verrassingsserenade

Zaterdag 1 juli 2023 heeft het harmonieorkest een verrassingsserenade gebracht bij Coop Renswoude. De Coop in Renswoude is niet meer. De winkel wordt verbouwd en na ruim 25 jaar leiding gegeven te hebben aan zijn supermarkt (onder verschillende namen zoals Golff, Emté, Coop) heeft Arnold van Beek besloten te gaan stoppen. De Coop gaat straks verder als Plus van Rinssum.

Verrassingsaubade

Als dankjewel voor de jarenlange sponsoring van Ons Genoegen, de ondersteuning bij onze bloemen- en speculaasacties, de sponsoring gerelateerd aan de verkoop aan onze leden etc. heeft het harmonieorkest een verrassingsserenade gebracht. Naast de marsen Albula en Punjaub is ook Happy gespeeld. Dit om te benadrukken dat we altijd heel happy met Arnold geweest zijn en dat we hopen dat hij een happy periode tegemoet mag zien.

Arnold, bedankt voor de vele jaren dat je ons gesteund en geholpen hebt! Het ga je goed.

Een impressie vind je bij “In Beeld

Muziek als Medicijn

Muziek als medicijn

Leerzaam concert met arts-onderzoekers bij Ons Genoegen

Muziek als medicijn

Muziek en wetenschap werden op zaterdag 15 april gecombineerd in ‘t Podium tijdens de concertlezing ‘Muziek als Medicijn’. Tijdens hun lezing legden arts-onderzoekers Thomas Dirven en Jorrit Verhoeven uit hoe muziek voor, tijdens én na een operatie van invloed kan zijn. Het harmonieorkest uit Renswoude wisselde onder leiding van Interim-dirigent Peter van Dinther de presentatie af met bijpassende muziek.

Thomas Dirven en Jorrit Verhoeven

De arts-onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam vertelden tijdens de lezing over de onderzoeken waaraan zij werken, hoe deze worden uitgevoerd en hoe muziek kan bijdragen aan de gezondheidszorg. Jorrit Verhoeven doet onderzoek naar welke invloed het luisteren naar muziek heeft in de periode voor een ziekenhuisopname en welk effect dit heeft op het ontstaan van angst, stress, pijn en verwardheid. Zo moeten deelnemers aan het onderzoek in aanloop naar de operatie iedere dag drie keer twintig minuten naar hun voorkeursmuziek luisteren. De verwachting is dat er door naar muziek te luisteren minder zware pijnstillers nodig zijn, waardoor er minder bijwerkingen ontstaan en op kosten wordt bespaard.

Thomas Dirven onderzoekt hoe muziek tijdens een spoedoperatie invloed heeft op pijn, angst en verwardheid bij ouderen met een gebroken heup. De patiënten die deelnemen aan dit onderzoek krijgen voor, tijdens en na de operatie een koptelefoon met muziek op. Deze resultaten vergelijkt hij vervolgens met een controlegroep die geen muziek luistert en ‘normale’ zorg krijgt.

Muzikale aankleding

Het harmonieorkest van Ons Genoegen wisselde de lezing af met bijpassende muziek. Ze speelden fragmenten van ‘The Story of Anne Frank’ om het publiek te laten ervaren hoe muziek voor verschillende sferen en emoties kan zorgen. Ook werd ‘John Williams in Concert’ gespeeld, waarbij de kenmerkende melodie van Jaws extra aandacht kreeg. Met een paar noten werd aangetoond hoe muziek van invloed kan zijn bij films en het publiek een angstig gevoel kan geven. Tijdens de presentatie over gebroken heupen werden de heupen letterlijk losgemaakt met het swingende nummer ‘Elvis in Concert’. En ook ‘Feeling Good’ ontbrak uiteraard niet, want iedereen voelt zich thuis beter dan in een ziekenhuis.

Houd www.onsgenoegen.org in de gaten voor meer informatie over de vereniging en komende concerten.

Geslaagd examen

Harm Geslaagd

Gefeliciteerd Harm van den Top! Met het behalen van je praktijkdiploma A op trombone. Als ervaren leerling help je je medemuzikanten in het leerlingenorkest. Je hebt een grote stap gemaakt richting het harmonieorkest. Ga zo door!

Concertconcours 2022

Eerste prijs op concertconcours

Harmonievereniging Ons Genoegen uit Renswoude heeft met 80 punten een eerste prijs behaald tijdens het concertconcours in Zutphen. “Het orkest heeft sfeervol gespeeld en een mooie prestatie neergezet“, aldus de jury.

Ons Genoegen begon het concours met het inspeelwerk ‘Atheneo Musical’ van Mariano
Puig. Vervolgens speelde het orkest de concourswerken ‘Noah’s Ark’ van Bert Appermont, ‘The Seventh Night of July’ van Itari Sakai en ‘Martenizza’ van Piet Swerts.

De jury beoordeelde het optreden met 80 punten, wat goed was voor een eerste prijs. “Er werd muzikaal gespeeld, zo maakte het orkest mooie bewegingen bij Noah’s Ark en werd er keurig gefraseerd”, zo gaf de jury aan. “Mooi van karakter en een goede cadans.” Als feedback gaf de jury dat het orkest nog kan werken aan de balans, dynamiek en het samenspel.

Concertconcours te Zutphen

Muzikale lijn doorzetten

Voorzitter Pauline Dirven zei bij terugkomst in ’t Podium dat het feest was. “We hebben een fantastische dag gehad en op het concertconcours een prachtig resultaat neergezet. Daar mogen we trots op zijn.” Ook dirigent Chris Kok is tevreden: “Het gaat bij een concours niet alleen om het resultaat, maar juist ook om het proces ernaartoe. De voorbereidingsperiode was erg goed en we hebben als orkest een mooie prestatie neergezet. De feedback van de jury gebruiken we de komende periode om als orkest verder te groeien.”

Niveau toetsen

Ons Genoegen speelt sinds 2001 in de tweede divisie, de een-na-hoogste afdeling van de amateurblaasmuziek. Het orkest gaat iedere vijf jaar op concours van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) om het niveau te laten bevestigen.

Terugkijken en luisteren

Foto’s van de dag zijn te vinden op onze pagina In Beeld. Onze trouwe aanhangers hebben ook geluidsopnames gemaakt. Deze zijn terug te vinden op ons kanaal op Youtube (@Harmonievereniging Ons Genoegen Renswoude) Bijvoorbeeld Noah’s Ark.

.

voorbereidingen concertconcours

Laatste voorbereidingen

Met een try-out concert heeft Ons Genoegen uit Renswoude de voorbereidingen voor het concertconcours afgesloten. Het orkest speelt tijdens dit concours voor een professionele jury in de Hanzehof in Zutphen. “Het is een heel bijzondere én veelbelovende avond, want er treden twee orkesten op”, vertelde voorzitter Pauline Dirven voorafgaand aan het concert. “Beide orkesten doen op 26 november mee aan een concertconcours in Zutphen. In Theater Hanzehof spelen de orkesten voor een professionele jury van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie, de KNMO. Na maanden intensief repeteren laten zij vanavond het resultaat vast horen én kunnen zij nog één laatste keer repeteren met echt publiek in de zaal.”

Voorbereidingen concertconcours

Puntjes op de ‘i’

Het programma werd geopend door Harmonie Martinus uit Oud-Zevenaar onder leiding van Willeke de Laak. Het orkest uit Oud-Zevenaar speelde ‘Orgullo Santiaguista’, ‘Spirals of Light’, ‘Center of the Universe’ en ‘Aurora Borealis’. Ons Genoegen speelde na de pauze onder leiding van Chris Kok ‘Atheneo Musical’, ‘Martenizza’, ‘Noah’s Ark’ en ‘The Seventh Night of July’.

Dirigent Chris Kok was erg tevreden over het optreden. “Het was een prachtig optreden en Renswoude heeft kunnen horen wat we kunnen. We hebben nu nog één week om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten”, zo vertelt hij. “Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we tijdens het concours een prachtig resultaat gaan neerzetten.”

Terugkijken

De foto’s van de geslaagde avond zijn hier te vinden.
Opnames beluister je hier (even inloggen).

Speculaas

Speculaas en kruidnoten

Harmonievereniging Ons Genoegen verkoopt donderdag 10 en vrijdag 11 november speculaas en kruidnoten. Leden van de vereniging komen huis-aan-huis langs om de speculaasbrokken en kruidnootjes aan de man te brengen. Op donderdag- en vrijdagavond wordt er verkocht binnen de bebouwde kom. Een pak speculaasbrokken of kruidnoten kost 2,50 euro, drie pakken kosten 6,50 euro. De opbrengst is bestemd voor de organisatie van concerten.

Concertconcours

Try-out concert

Harmonievereniging Ons Genoegen uit Renswoude geeft op vrijdag 18 november samen met Harmonie Martinus uit Zevenaar een Try-Out Concert. Het concert wordt gegeven in muziekgebouw ’t Podium en staat volledig in het teken van het concertconcours van een week later.

Concertconcours

Harmonie Martinus onder leiding van Willeke de Laak opent het programma. Het orkest uit Oud-Zevenaar speelt ‘Spirals of Light’, ‘Center of the Universe’ en ‘Aurora Borealis’. Ons Genoegen speelt na de pauze onder leiding van Chris Kok ‘Atheneo Musical’, ‘Martenizza’, ‘Noah’s Ark’ en ‘The Seventh Night of July’.

Concertconcours

De beide orkesten doen een week later mee aan een concertconcours in Zutphen. In Theater Hanzehof spelen de orkesten voor een professionele jury van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie, de KNMO. Als afsluiting van het lange repetitieproces en als laatste voorbereiding voor het concours, geven de verenigingen een Try-Out Concert op 18 november. Voor inwoners van Renswoude en andere belangstellenden is dit direct een mooie kans om alvast te luisteren naar het eindresultaat.  

De concertavond begint om 20.30 uur in ’t Podium aan de Nijborg 2. De zaal is om 20.00 uur open. Kaarten kosten 5 euro en zijn voorafgaand aan het concert te koop aan de deur. Meer activiteiten en informatie over Ons Genoegen is te vinden in de agenda.