Algemene Ledenvergadering

Nieuwe voorzitter voor Ons Genoegen

Pauline Dirven is de nieuwe voorzitter van harmonievereniging Ons Genoegen uit Renswoude. Zij is onlangs gekozen tijdens de Algemene Ledenvergadering van de vereniging. “Ik hoop met mijn achtergrond en kennis een bijdrage te kunnen leveren aan de vereniging én Renswoude”, vertelt Pauline. “Renswoude kan namelijk niet zonder Ons Genoegen, maar Ons Genoegen kan ook niet zonder Renswoude.”

Pauline werd gekozen tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV) van Ons Genoegen. Het is alweer twee jaar geleden dat de vereniging een ALV in ’t Podium organiseerde. Door de coronapandemie zijn de vorige twee vergaderingen online gehouden. Tijdens de ALV blikte de vereniging terug op het afgelopen jaar Ook zijn de financiën besproken en vond er een bestuurswissel plaats. Zo verlieten penningmeester Marco van der Meer en algemeen bestuurslid Anne van den Top het bestuur. Arianne Verdoes en Pauline Dirven zijn gekozen als algemeen bestuurslid en voorzitter.

Enthousiaste vereniging

Pauline was tot voor kort nog geen lid van Ons Genoegen. “Ik speel zelf piano en dat instrument past helaas niet in een harmonieorkest”, vertelt de nieuwe voorzitter. “Wel kwam ik geregeld bij concerten van de vereniging, want ik houd enorm van mooie muziek. Verder heeft ook onze zoon in het verleden bij Ons Genoegen op muziekles gezeten, dus de vereniging is mij niet onbekend.” Toen Pauline werd gevraagd om voorzitter te worden, hoefde ze dan ook niet lang na te denken over haar antwoord. “Het is een hele enthousiaste en gezellige vereniging met betrokken leden, dus ik heb enorm veel zin om aan de slag te gaan.”

Belang van muziek

Als voorzitter wil Pauline Renswoude laten zien hoe leuk het is om muziek te maken én samen met anderen in een orkest te spelen. “Als voormalig huisarts van Renswoude weet ik hoe enorm belangrijk een gezonde leefstijl is met beweging én muziek”, legt Pauline uit. “Daarom hoop ik in mijn rol als voorzitter een bijdrage te kunnen leveren om muziek in Renswoude verder onder de aandacht te brengen en daarmee Ons Genoegen verder te laten groeien. ”

Interesse?

Belangstellenden die een instrument willen leren spelen of hun oude hobby weer willen oppakken, kunnen contact opnemen met de leerlingencommissie via lc@onsgenoegen.org. Of loop op een woensdagavond rond 19.00 of 20.45 uur binnen in ’t Podium aan de Nijborg, wanneer het harmonieorkest repeteert.

We mogen weer

We mogen weer!

We hebben even geduld moeten hebben, maar toen kwam het verlossende woord: de muzieklessen  en repetities mogen weer starten! Wel zijn er een aantal maatregelen waar we ons aan moeten houden. Zo moet iedereen vanaf 18 jaar 1,5 meter afstand houden en moet je een coronatoegangsbewijs hebben om ‘t Podium te betreden. Verder is het gebruik van een mondkapje binnen verplicht vanaf 13 jaar, deze mag af tijdens het maken van muziek. Hieronder staan de maatregelen waar iedereen zich aan dient te houden. Kijk ook in de agenda voor al onze activiteiten.

Maatregelen

  1. Om het pand te betreden, moet je een coronatoegangsbewijs (gevaccineerd, getest, genezen) hebben. De QR-codes worden gescand bij de deur.
  2. Iedereen moet anderhalve meter afstand van elkaar houden. Tijdens het spelen gaan we op geruime afstand van elkaar zitten, zodat we ook dan anderhalve meter afstand kunnen houden.
  3. Het gebruik van mondkapjes is binnen verplicht als je door het gebouw loopt. Als je op je plaats zit, mag je het mondkapje af doen.
  4. Om onnodige bewegingen te voorkomen, vragen we jullie om te pauzeren op je plek in de zaal. De bar wordt niet gebruikt. Wil je toch even de benen strekken, houd dan anderhalve meter afstand en ga bijvoorbeeld (met je mondkapje op) even naar buiten.
  5. Het ventilatiesysteem zal aanstaan. 

En daarnaast moet je je natuurlijk aan de basisregels houden:

  • Was je handen en hoest/nies in je elleboog;
  • Houd altijd anderhalve meter afstand en schud geen handen;
  • Klachten? Blijf thuis en doe een test!

“Back to the Theatre” een succes

Harmonievereniging Ons Genoegen uit Renswoude kon na bijna twee jaar eindelijk weer “Back to the Theatre”. Het was direct ook de laatste avond dat het orkest weer van zich kon laten horen, want door de nieuwe coronamaatregelen liggen de repetities voorlopig weer stil.

“We hebben na de persconferentie van vrijdagavond met het bestuur, onze concertcommissie en de PR-commissie een lange discussie gevoerd of we het concert wel door moesten laten gaan, omdat de coronasituatie natuurlijk weer enorm ernstig is”, legt secretaris Maaike van Saane uit. “Uiteindelijk hebben we besloten om het door te laten gaan, omdat pas een dag later de aangescherpte maatregelen zouden ingaan. Op het laatste moment hebben we onze orkestleden én publiek gevraagd om ook een zelftest te doen, om zo te proberen corona buiten de deur te houden.” Naast de zelftest waren bezoekers ook verplicht om een coronatoegangsbewijs te tonen en werd het publiek verschillende keren gevraagd om afstand te houden.

Corona even vergeten

Ondanks alle coronamaatregelen, voelde de concertavond als vanouds en waren alle coronazorgen even vergeten. Op het programma stonden een aantal werken waar het orkest voor én tijdens de coronapandemie aan heeft gewerkt, zoals het stuk “Fields Overture”’ en “Whispers from Beyond”. Ook speelde het orkest “The Story of Anne Frank”, een prachtig werk dat het levensverhaal van Anne Frank muzikaal vertelt. Het stuk werd indrukwekkend door de indringende vioolsolo van de speciaal ingevlogen violiste Heleen van den Bosch.

Heleen van den Bosch
Heleen van den Bosch, “The story of Anne Frank”

Bekende musicalhits

Na de pauze stond bekende musicalmuziek op het programma, zoals medleys van “Tanz der Vampire” en “Aladdin”. Daarnaast speelde Ons Genoegen muziek van “The Sound of Music” en “Grease”. Hierbij begeleidde het orkest de zangers Justine Buijserd, Imie Nieuwland, Ralph van Zwieten en Jasper Hanegraaf. “Als vereniging kijken we terug op een prachtig concert”, vertelt Van Saane trots. “We hopen dat de coronasituatie snel weer verbetert, zodat repeteren weer mogelijk wordt. Als de situatie het toelaat, geeft de vereniging op zaterdag 9 april 2022 weer een concert.”

The sound of music
The Sound of Music
90's NIght

90’s Night: Wat een feest

Na dik 1,5 jaar was het gisterenavond dan eindelijk weer mogelijk om een knalfeest te organiseren: 90’s Night! Een geweldige avond om het nieuwe muzikale seizoen mee af te trappen!

Tijdens de feestavond ‘90’s Night!’ werden vervolgens alle andere jubilarissen gehuldigd. Johan ter Burg en Ronald van Dijk vierden hun 50-jarig lidmaatschap, Roelof Gaasbeek en Ron Versteeg zijn 40 jaar lid, Erwin Veldhuizen, Judith Plantinga en Gerrita van der Meer 25 jaar en Marleen van Capelleveen en Rowahr Houthuijzen 12,5 jaar. “Doordat we de ‘jaren 90’ als thema hadden, was vrijwel iedereen leuk verkleed. Dat maakte de avond extra feestelijk!”
Nadat alle jubilarissen waren gehuldigd, barste in ’t Podium het feest los. “We hebben heerlijk met elkaar gegeten, met zijn allen een pubquiz gedaan en daarna tot 00:00 uur gefeest in onze bar. Het was echt geweldig om dit weer samen met elkaar te kunnen doen!”

Lekker nagenieten aan de hand van de foto’s? Ze staan op onze site!

Serenade Job Boom

Serenade Job Boom

Op 25 september 2021 zijn we op bezoek geweest bij Job en Kitty Boom. Ons erelid is al 70 jaar lid van een muziekvereniging. Hij heeft hiervoor van de KNMO een speldje met 3 briljantjes gekregen.

Daarnaast zijn Job en Kitty 40 jarig getrouwd. Van harte gefeliciteerd!

Foto’s van deze feestelijke gebeurtenis vind je hier.

De akoestische wand

Akoestische maatregelen

Afgelopen jaar is de werkgroep voor het aanpassen van de akoestiek van ‘t Podium druk aan de slag geweest. Er is een speciale “spreidingswand” gemaakt. Deze wand reflecteert het geluid in alle richtingen waardoor de klank en hoorbaarheid van alle instrumenten op het podium en in de zaal verbeterd. Ook zal door de spreiding het geluid meer mengen en warmer klinken.

De wand is gemaakt naar aanleiding van een onderzoek door een gespecialiseerd bureau. Op basis van metingen is de vorm van de wand vastgesteld. Jan Hogeweg heeft een voorbeeld gemaakt en aan de hand hiervan is een plan opgesteld hoe de wand te maken en te bevestigen. Jan en Johan ter Burg hebben alle panelen in elkaar gezet, de overige leden hebben de wand in de zaal bevestigd.

Van het maken en bevestigen is een impressie te zien bij “In Beeld“. Voor het resultaat voor de klank moet je een keer een concert bezoeken.

gehoorbescherming

Amateurmusici en hun gehoor

Akoestische wand

In 2014 hebben we al eens aandacht besteed aan de risico’s van muziek maken voor je gehoor. Dat is terug te lezen in de tutti van die tijd. Ook zijn er avonden georganiseerd waarop uitleg werd gegeven en je je gehoor kon laten testen door de firma Kaasschieter uit Scherpenzeel. We hebben de opstelling op het podium gewijzigd, schermen aangeschaft om geluid om te leiden en akoestische maatregelen genomen. De laatste stap van de maatregelen is inmiddels afgerond. Dit is een “spreidingswand” achter het orkest waarmee het geluid zich meer verdeeld door de zaal. Deze maatregelen vloeien voort uit een onderzoek naar de akoestiek van de Rabozaal.

Via de KNMO zijn we benaderd door studenten die hun bachelorthesis over het onderwerp “De urgentie van preventie”, oftewel het voorkomen van gehoorschade, hebben gemaakt. We hebben toestemming gekregen om het rapport van Esmée van Bilsen, Ilva Ummels en Fleur Witjes die de opleiding logopedie aan de Zuyd Hogeschool te Heerlen hebben gevolgd, op onze site op te nemen. Hartelijk dank dames!

Moraal van dit verhaal: bescherm je gehoor! Wees er zuinig op want eens beschadigd, altijd beschadigd.

Samenvatting

gehoor bescherming

Amateurmusici lopen net als professionele musici ook risico op gehoorbeschadiging. Door middel van dit onderzoek wordt getracht meer inzicht te krijgen in de mate waarin amateurmusici zich bewust zijn van de risico’s op gehoorschade en hun bereidheid tot het treffen van preventieve maatregelen hiervoor.
Het doel van dit onderzoek betreft het in kaart brengen of amateurmusici zich bewust zijn van de gehoorrisico’s door het maken van muziek. Daarnaast wordt er in kaart gebracht of amateurmusici bereid zijn om preventieve maatregelen te treffen tegen gehoorschade waardoor mogelijk het aantal amateurmusici met gehoorbeschadiging, als gevolg van het maken van muziek, wordt beperkt.

Het onderzoek betreft een explorerend onderzoek met een onderzoekspopulatie van 729 amateurmusici spelend in een fanfare-, harmonie- of symfonieorkest. Via de besturen van de verenigingen en Facebook zijn de respondenten benaderd om een vragenlijst in te vullen.

Uit dit onderzoek blijkt dat het merendeel van de respondenten wel eens heeft stilgestaan bij de risico’s op gehoorschade door het maken van muziek. Ook geeft een ruime meerderheid aan bekend te zijn met preventieve maatregelen. Daarentegen treft meer dan 60% van de muzikanten geen preventieve maatregelen. Er ligt dus een grote kloof tussen kennis en daadwerkelijk gedrag.

Thesis

De urgentie van preventie

De voledige thesis “De Urgentie van Preventie” kun je hier downloaden.

Online herdenkingsdienst Dodenherdenking 2021

Muzikanten van Ons Genoegen hebben op 4 mei 2021 een bijdrage geleverd aan de Dodenherdenking in Renswoude. Door het coronavirus kon er geen grote bijeenkomst georganiseerd worden, daarom werd een online herdenkingsdienst gehouden. Een ensemble van vijf muzikanten heeft de dienst muzikaal aangekleed, daarnaast speelde een trompettist het taptoe-signaal voorafgaand aan de twee minuten stilte.

kerst

Kerst in de Koepel

Vanavond is de digitale dienst ‘Kerst in de Koepel’ te zien. ‘Kerst in de Koepel’ is georganiseerd door de evangelisatiecommissie en de sing-in commissie, in plaats van de jaarlijkse Volkskerstzang. Tijdens de dienst is er muziek (van onder andere koperblazers van Ons Genoegen), interactie met de gemeente en een kerstboodschap van ds. R.Z. Scheltens-Ritzema. ‘Kerst in de Koepel’ is terug te luisteren op https://www.hervormdrenswoude.nl/diensten/dienst-gemist/
Fijne feestdagen!