Ons Genoegen haalt voor laatste keer oud papier op

Maand na maand en met zon, regen en sneeuw kwamen de vrijwilligers langs de deuren om oud papier op te halen, maar na zestig jaar komt er een eind aan de traditie. Vanaf 2019 haalt de gemeente Renswoude het oud papier zelf op.

De oudpapierploeg van Ons Genoegen samen met de chauffeurs van Remondis

Al sinds de jaren vijftig halen vrijwilligers van harmonievereniging Ons Genoegen in opdracht van de gemeente Renswoude het oudpapier op in het dorp. “De gemeente regelde de afvalwagens, Ons Genoegen de vrijwilligers”, legt coördinator Gijs de Rooij uit. “De opbrengst van het oudpapier werd vervolgens gebruikt voor de organisatie van concerten.”

Hechte club

Afgelopen zaterdag was het de allerlaatste keer dat de ploeg het oud papier ophaalde. “Toch wel een emotioneel moment”, geeft Ronald van Dijk toe. Hij is al ruim veertig jaar lid van de papierploeg. “Ik was 16 jaar toen ik begon en loop op mijn 59e nog steeds iedere maand mee.” De oud papier club bestaat uit een hechte groep vrijwilligers, zowel leden als niet leden. “Het is een echte vriendengroep geworden”, vertelt Van Dijk. “Elke maand kun je op elkaar rekenen. Of het nu vriest, stormt of regent: het papiermoet weg.” En dat werd door het dorp gewaardeerd, bevestigt De Rooij. “Een doosje chocolaatjes of flesje bier bij een zware doos papier was geen uitzondering.”

Michiel en Ronald halen oud papier op

Kerstversiering

In die 60 jaar heeft de ploeg veel gekke dingen meegemaakt. “Iemand had een keer zijn nieuwe voetbalschoenen per ongeluk bij het oud papier gezet. De kraakwagen heeft het papier toen op een aparte plek gestort, zodat die persoon naar zijn schoenen kon zoeken”, vertelt De Rooij. “We hebben ook een keer – zonder dat we het wisten – een complete verzameling kerstversiering in de kraakwagen gegooid. We kregen nog de vraag ‘of de kerstballen nog te redden waren’. En we zijn ooit bijna met de vuilniswagen in het Grand Canal beland doordat de chauffeur te dicht langs het water reed.”

Gijs de Rooij en Maurice Hoefakker halen papier op

Toekomst

De Rooij heeft veel reacties ontvangen op het nieuws dat OnsGenoegen stopt met de inzameling van het papier. “Veel mensen in het dorp dragen Ons Genoegen een warm hart toe. Ze vinden het dan ook jammer dat we hiermee stoppen.” Veel zorgen over de toekomst maakt Ons Genoegen niet. “Oud papier is decennialang een belangrijke inkomstenbron geweest voor de muziekvereniging. Hierdoor zijn we in staat geweest kwalitatieve muzikale opleidingen, optredens in het dorpen concerten te verzorgen”, legt voorzitter Erwin Veldhuizen uit. “Gelukkig hebben we een overgangsperiode met de gemeente afgesproken en kunnen we de komende jaren op zoek naar alternatieve inkomsten. Alle hulp is welkom, want het wordt wel spannend.” 

Te veel restafval

Omdat de gemeente Renswoude vanaf 2019 afval op een andere manier gaat inzamelen, stopt de samenwerking met Ons Genoegen. “Op dit moment wordt er nog 220 kilogram restafval ingezameld waarvan 82% gerecycled kan worden”, legt wethouder Sander van ’t Foort uit. Hij is verantwoordelijk voor de afvalinzameling in het dorp. “We willen terug naar 100 kilogram restafval per inwoner, daarom werken we vanaf 2019 samen met afvalinzamelaar ACV.”

De nieuwe manier van inzamelen betekent het einde van de traditionele papierinzameling door Ons Genoegen. “We hebben als gemeente goede afspraken gemaakt met Ons Genoegen. Zo blijven we de muziekvereniging nog toten met 2022 financieel ondersteunen, zodat zij concerten kunnen blijven organiseren.”

Serenade voor de oudpapierploeg
Serenade voor de oudpapierploeg
Afsluiting in verenigingsgebouw ‘t Podium
Bloemen van wethouder Sander van ‘t Foort voor Ronald van Dijk