Trompet

Open repetitie bij Ons Genoegen

Harmonievereniging Ons Genoegen uit Renswoude houdt op woensdag 31 januari een open repetitie. De gehele avond kunnen belangstellenden vrijblijvend meerepeteren en ervaren hoe het is om te spelen in een orkest.

Ons Genoegen organiseert deze avond om de drempel voor zogenaamde zij-instromers te verlagen. “De afgelopen jaren lag onze focus vooral op de jeugd”, legt voorzitter Erwin Veldhuizen uit. “Maar er zijn genoeg mensen die ooit eens op jonge leeftijd een instrument hebben gespeeld of die juist op oudere leeftijd een instrument willen leren bespelen. Met deze open repetitie willen we iedereen de kans geven om een avondje bij Ons Genoegen mee te spelen.” Het beginnersorkest, leerlingenorkest én harmonieorkest doen mee aan de open repetitieavond.

Hoe leuk dat spelen in een orkest is, weet Sander Wels. Hij begon op 40-jarige leeftijd op met trompetles. “Muziek maken vond ik altijd leuk, zo bespeelde ik in mijn jeugd de accordeon”, vertelt hij. “Toen mijn zonen bij Ons Genoegen begonnen met Algemene Muzikale Vorming, begon het bij mij ook weer te kriebelen. Ik heb toen de stap gemaakt naar de trompet. Nu, dertien jaar later, speel ik samen met mijn oudste zoon in het harmonieorkest.”

Zenuwen

“Muzieknoten lezen was voor mij niet moeilijk, dat had ik op jonge leeftijd al geleerd. Het bespelen van de trompet ging redelijk, maar ik leerde niet zo snel als ik wilde. Omdat ik ouder was, had ik ook last van het gevoel dat ik alles goed moest doen. Zo wilde ik geen fouten maken. Tijdens een voorspeelavond moest ik bijvoorbeeld een paar keer opnieuw starten vanwege de zenuwen, dat vond ik zo erg!” Toch heeft Sander de trompet nooit aan de wilgen willen hangen. “Ik vond het trompetspelen daarvoor veel te leuk. Het is een gewoon een kwestie van oefenen. Inmiddels bespeel ik de trompet al ruim dertien jaar en ga ik iedere week met veel plezier naar de orkestrepetitie.”

Achter de schermen

Tijdens de open repetitie kunnen belangstellenden meemaken hoe het er bij een orkest achter de schermen aan toe gaat. Muzikanten mogen meespelen, maar alleen kijken en luisteren kan ook”, vertelt Erwin. “Bij Ons Genoegen zijn we vooral op zoek naar mensen die trombone, klarinet of hoorn bespelen. Maar andere muzikanten zijn zeker ook welkom!”

Het beginnersorkest repeteert van 17.45 tot 18.15 uur, het leerlingenorkest van 18.15 tot 19.15 uur en het harmonieorkest van 19.30 tot 21.45 uur. Alle repetities zijn in ’t Podium aan de Nijborg 2 in Renswoude. Meer informatie over de vereniging is te lezen op www.onsgenoegen.org. Vragen kunnen gesteld worden via secretaris@onsgenoegen.org.